SAT sınavı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok üniversite tarafından kabul edilen bir testtir. Bu sınav, özellikle uluslararası öğrencilerin üniversitelere kabul sürecinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla Türkiye'de yaşayan ve yurt dışında eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler için oldukça önemli bir sınavdır. Bu içeriğimizde; SAT sınavı hakkında sizlere önemli bilgileri vermeyi, sınav konularından bahsetmeyi, sınava nasıl ve hangi platformlarla hazırlanabileceğinizi anlatmayı ve sınava nasıl başvurabileceğinizi anlatmayı hedefliyoruz. Böylelikle, SAT sınavı hakkında aklınızda mümkün olduğunca soru kalmamasını hedefliyoruz.
Dijital SAT Sınavı Nedir?
2024 bahar itibari ile SAT, sınavı hazırlayan ve düzenleyen kurum olan College Board tarafından önemli değişiklikler geçirmiştir. Bu değişikliklerden en önemlisi; önceden fiziksel olarak kâğıt ve kalem ile yapılan sınavın, artık bilgisayarlar aracılığı ile dijital yapılıyor olmasıdır. College Board bu sisteme, öğrencilerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek ve daha kolay uygulanabilir bir sınav oluşturmak amacıyla geçiş yaptı.
Dijital SAT sınavına geçiş ile beraber değişen önemli şeylerden birisi de sınavın 3 saatten 2 saatlik uygulanma süresine düşürülmesi oldu. Bu karşılık olarak sınavdaki uzun paragraflı soruların sayısı azaltıldı ve yerini daha kısa paragraflı sorular aldı. Ayrıca matematik bölümünde hesap makinesi kullanımına izin verildi ve sınav sisteminin içerisine Desmos grafik hesap makinesi entegre edildi.
Sınav Hangi Bölümlerden Oluşuyor?
College Board, SAT'ın üniversitede akademik başarı için gerekli olan okur-yazarlık ve matematik becerilerini ölçmeyi hedeflediğini belirtmektedir. SAT, öğrencilerin lise hayatları boyunca edindikleri kazanımları ölçen ve üniversite için hazırlık durumlarını değerlendiren bir sınav olmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda bölümlere ayrılmıştır.
Sınav en temelde iki bölümden oluşuyor: okuma ve yazma bölümü ile matematik bölümü. Bu iki bölümün her birinden alınabilecek en yüksek puan 800 puandır. İki bölüm birlikte hesaplandığında SAT sınavından alınabilecek en yüksek puan 1600 puan olmaktadır. Dünya çapında ismini duyurmuş ve sıralamalarda yukarılarda yer alan üniversiteler öğrencilerden ortalama en az 1500 SAT puanı istemektedir.
SAT, ülkemizde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) sıklıkla benzetilse de çok daha farklı bir sistemle ilerlemektedir ve konu dağılımları oldukça farklıdır. Kıyaslama yapmanız açısından, SAT sınavında Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda olduğu gibi doğrudan bilim bölümleri (fizik, kimya biyoloji) ve doğrudan sosyal bilimler bölümleri (tarih, felsefe, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi) bulunmamaktadır. Ancak okuma ve yazma bölümünde bu konulardan yorumlamaya dayalı sorular yer almaktadır. Ayrıca YKS'de olduğu gibi TYT ve AYT gibi iki bölüme ayrılmamaktadır. Sınav bir gün içerisinde, yaklaşık 2 saatlik bir süreç içerisinde tamamlanmaktadır.
Okuma ve Yazma Bölümü
Dijital SAT Okuma Yazma Sınavı 54 sorudan oluşmaktadır ve 64 dakika ile kısıtlanmıştır. Bu 64 dakikalık süre, 32 dakikalık 2 modül ile ayrılmıştır. Bu bölümde tüm sorular çoktan seçmelidir ve okuma parçalarından oluşmaktadır. Bazı sorularda tablo ve grafik kullanımları da yer almaktadır. Ancak soruları doğru yanıtlayabilmek için matematiksel düşünce hariç matematik gereksinimi bulunmamaktadır.
Özellikle Türkiye'den sınava katılacak öğrencilerin bu bölüm üzerine ağırlık vermesini öneriyoruz. Gerek 54 soruya 64 dakika verilmesi, gerek de Türkiye'deki yetersiz İngilizce eğitimi dolayısıyla bu bölüm, sizi matematik bölümünden çok daha fazla zorlayabilir. Bu bölümde hız kazanmanız oldukça önemlidir.
Matematik Bölümü
Dijital SAT Matematik Sınavı 44 sorudan oluşmaktadır ve 70 dakika ile kısıtlanmıştır. Bu 70 dakikalık süre, 35 dakikalık 2 modül ile ayrılmıştır. Bu bölümdeki sorular iki formatta gelmektedir: çoktan seçmeli ve öğrenci tarafından sunulan cevaplar. Çoktan seçmeli sorular 4 şıktan oluşmaktadır ve tek doğru cevabı bulunmaktadır. Öğrenci tarafından sunulan cevaplarda ise öğrenciler, ilgili kutucuğa buldukları cevabı yazmalıdır.
Matematik bölümü içerisinde cebir, ileri matematik, problem çözme ve veri analizi, geometri ve trigonometri olmak üzere alt başlıklarda sorular bulunmaktadır. Cebirde; doğrusal denklemleri analiz etmeniz, denklem sistemlerini analiz etmeniz ve çözmeniz beklenmektedir. İleri matematikte; yine denklem türlerini analiz etmeniz, çözmeniz ve yorumlayabilmeniz beklenmektedir. Problem çözme ve veri analizinde; oranlar, orantılar ve orantısal ilişkiler hakkında yorum yapabilmeniz beklenmektedir. Geometri ve trigonometri alt başlıkları ise; çevre ve hacim hesabı ile üçgenler ve trigonometri üzerine kuruludur.
Bu bölüm, Türkiye'de iyi bir matematik eğitimi almış ve eksik bırakmadan çalışmış kişiler tarafından çok rahatlıkla yapılabilir. Türkiye eğitim sisteminde yer alan matematik konuları, SAT sınavında yer alan matematik konularından çok daha detaylı ve zordur. Ancak, Türkiye'de lisede sözel bölüm tercihi yapan kişilerin geometri ve trigonometride konu eksikleri olabileceği unutulmamalıdır. Bu kişilerin özel olarak bu konuları öğrenmesi ve çalışması gerekmektedir.
Sınava Nasıl Hazırlanılır?
İnternet üzerinde veya basılı olarak sınava hazırlanabileceğiniz pek çok kaynak bulunmaktadır. Bunlardan ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz Khan Academy Dijital SAT hazırlık eğitimini önermekteyiz. Khan Academy, hem SAT Okuma ve Yazma Sınavı için hem de SAT Matematik Sınavı için ayrı eğitim serileri oluşturmuştur. Bu eğitimleri almak ve eğitim içerisinde yer alan hazırlık testlerini çözmek tamamen ücretsizdir. Khan Academy Dijital SAT Matematik hazırlığı için buraya ve Khan Academy Dijital SAT Okume ve Yazma hazırlığı için buraya tıklayabilirsiniz.
SAT hazırlığı sürecinde deneme sınavlarını çözmek ve bu sınavların analizini yaparak eksiklerinizin tespitini yapmak da oldukça önemlidir. Bunun için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi College Board tarafından sunulan Bluebook™ uygulamasını indirmek ve 6 tane olan deneme testlerini çözmektir. Sınav artık tamamen dijital olarak düzenlendiği için kâğıt üzerinden olan deneme sınavlarını çözmenize gerek yoktur.
Sınava hazırlanmaya başlamadan önce nerede olduğunuzu görmek ve sınavın uygulamada nasıl işlediğini tam olarak anlamak için mutlaka 1 tane deneme sınavını çözmenizi öneriyoruz. Burada elde edeceğiniz puandan bağımsız olarak sınavın işleyişi hakkında kazanacağınız tecrübe sizin için faydalı olacaktır.
Sınava girmeden önce de Bluebook™ uygulamasında yer alan 6 testin tamamını çözmenizi ve bu doğrultuda eksiklerini kapatarak sınava girmenizi öneriyoruz.
Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?
SAT sınav başvuru süreci tamamıyla College Board internet sitesi üzerinden yürütülmektedir. Dolayısıyla başvurular ile ilgili en güncel yönergeye College Board sitesi aracılığıyla erişebilirsiniz.
Başvurular için öncelikle bir College Board hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Hesap oluşturma sürecinde sizden istenen bilgileri formata uygun bir şekilde doldurmanız beklenmektedir. Ardından College Board hesabınız aktif edilecektir. Hesap oluşturduktan sonra bir sonraki sınava ait tarihleri kontrol etmeniz ve size uygun olan sınav tarihini belirlemeniz gerekmektedir. Bu bilgilere College Board internet sitesinde yer alan bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Bu sayfa üzerinden SAT başvuru paneline de erişim sağlayabilirsiniz.
Bu içeriğin SAT sınavına girecek olan herkes için faydalı olmasını hedefliyoruz. Umarız ki aklınızdaki soruları genel hatları ile cevaplayabilmişizdir. En güncel bilgiler için mutlaka College Board internet sitesini kontrol etmenizi öneririz. Sınava girecek olan herkese başarılar!